Houten vlonder of terras leggen

 

Klik hier voor onze prijzen van vlonderplanken.

Breng sfeer in uw tuin met een vlonder

Een houten vlonder of terras brengt een warme sfeer in uw tuin. Een houten vlonder rond een zwembad is comfortabeler dan koude bestrating.

Een houten vlonder van smalle delen maakt een kleine tuin optisch groter. Brede vlonderplanken daarentegen stralen meer rust uit.

Vlonderplanken zijn leverbaar in:

  • geïmpregneerd vuren
  • hardhout
  • kunststof

Kunststof vlonderplanken kunnen op den duur kort van structuur worden. Geïmpregneerde vuren vlonderplanken zijn gewoonlijk enigszins groen van kleur. Voor schuttingen en tuinhuizen kunt u prima (druk-)geïmpregneerd vurenhout gebruiken. Voor een vlonder echter, waar voortdurend water op kan staan, adviseren wij om hardhouten vlonderplanken te gebruiken.

Hout vergrijst

Onbehandelde vlonderplanken zullen onder invloed van (UV-)licht altijd vergrijzen. Dit geldt zowel voor de geïmpregneerde, hardhouten als kunststof vlonderplanken. Sommige mensen vinden dit prachtig, anderen zien liever de bruin-/rode kleur van hardhout.

Bangkirai-olie

De warme, bruinrode kleur van bangkirai, bilinga etc. kan behouden blijven door het nog niet vergrijsde hout regelmatig te behandelen met bangkirai-olie o.i.d..
Bangkirai-olie is gepigmenteerd, hierdoor wordt de UV-straling tegengehouden. Bovendien komt de tekening van het hout zo nog beter tot z’n recht.
Een blanke houtolie, teak-olie die niet gepigmenteerd is zal UV-straling doorlaten en hierdoor zal het hout nog steeds vergrijzen.

Werking van de vlonderplanken

Hout dat vocht opneemt zet uit en hout dat droger wordt zal krimpen. Men noemt dit het “werken van het hout” en dit gebeurt steeds haaks op de richting van de nerven. Houten vlonderplanken zullen ook na montage bij wisselende omstandigheden breder en smaller worden. Om deze werking mogelijk te maken worden houten vlonderplanken gewoonlijk op een onderlinge afstand van circa 5 mm gemonteerd.

Tip: een houten of kunststof timmermansduimstok is prima geschikt om als afstandhouder te gebruiken bij het vastzetten van de vlonderplanken.

Kunststof vlonderplanken zetten vooral bij warm weer in de lengte uit. U dient hiermee rekening te houden door kunststof vlonderplanken in de lengte NIET tegen elkaar te monteren. U moet hier een dilatatievoeg tussen houden.

RVS-schroeven

In de meeste hardhoutsoorten (o.a. bangkirai) zitten inhoudsstoffen. Deze inhoudsstoffen tasten gewone, verzinkte schroeven aan. Deze worden vaak zwart waardoor het hout rond de schroeven zwart door kunnen trekken. Bovendien gaat de kwaliteit van de schroeven achteruit waardoor planken los zouden kunnen gaan liggen. Daarom raden wij altijd rvs-schroeven aan om hardhouten vlonderplanken vast te schroeven aan de onderbalken.

Hardhout voorboren

Hardhout is te hard om zonder voorboren te schroeven. Gebruik voor de gaten in de planken een boor die circa 0,5 mm dikker is dan de schacht van de schroeven waar u de vlonderplanken mee vast zet. Verzink de gaten aan de bovenzijde van de vlonderplanken met een soevereinboor of gewoon met een boor die iets dikker is dan de kop van de schroef.
Gebruik een boor die een paar millimeter dunner is dan de schacht van de schroeven.

Tip: gebruik bij het verwerken van hardhout gereedschap (boren, zaag etc.) dat goed scherp is.

Antiworteldoek

Groei van onkruid onder en tussen de vlonderplanken kunt u voorkomen door een laag antiworteldoek onder de vlonderplanken te leggen.

Onderbalken

Vlonderplanken worden vastgeschroefd op zogenaamde onderbalken. Voor een terras van hardhouten vlonderplanken worden ook onderbalken van hardhout gebruikt.
Afhankelijk van de omstandigheden en toepassing worden dikkere of juist wat lichtere onderbalken gebruikt. Bij een terras of vlonder boven een vijver zullen zwaardere onderbalken nodig zijn dan bij een houten terras dat gewoon op de grond komt. De onderlinge afstand tussen de afsteuningen zijn hierin eigenlijk maatgevend. Bij een gewone vlonder voor in de tuin worden meestal hardhouten onderbalken van 4,5 .. 5 cm breedte en 6,5 .. 7 cm hoogte gebruikt.

Onderbalken niet rechtstreeks op zand leggen

De houten onderbalken moet u niet rechtstreeks op het zand leggen. Om de levensduur te verlengen en om een stabiel terras te maken dat niet gaat verzakken, dienen de onderbalken op b.v. (oude) betontegels o.i.d. te liggen.

Onderbalken leggen

De onderbalken komen op de tegels, op een onderlinge hart-op-hart afstand van circa 60 .. 80 cm (voor hardhouten vlonderplanken van 22 .. 28 mm). Plaats de onderbalken niet plat, maar op z’n kant. Controleer nu of de onderbalken individueel en onderling vlak en waterpas liggen. Bij geïmpregneerde vuren vlonderplanken adviseren wij een onderlinge afstand van 40 .. 45 cm voor de onderbalken.

Eerste vlonderplank

Leg de eerste vlonderplank haaks op de onderbalken op de juiste plaats. Leg deze niet strak tegen een muur om de vlonderplank de mogelijkheid te bieden om te kunnen werken in de breedte. Hou ook hier b.v. 5 mm (dikte duimstok) afstand tot muren etc.. Teken de posities af waar u de vlonderplanken moet voorboren. Op elk “kruispunt” van vlonderplank met onderbalk moeten 2 schroeven komen. Boor vervolgens de gaten voor en verzink de gaten zoals hierboven aangegeven.
Leg de vlonderplank terug in de juiste positie en ga naar het linker of rechter eind van deze plank. Boor met een dunnere boor, door een gat in de vlonderplank, in de onderbalk. Schroef de eerste plank aan dit uiteinde vast met één schroef.
Ga naar het andere uiteinde van de eerste vlonderplank en schroef deze hier op dezelfde wijze vast. Boor nu alle volgende gaten in de onderbalken en schroef de vlonderplank op elk “kruispunt” met 2 schroeven vast aan de onderbalken.

Overige vlonderplanken

De overige vlonderplanken worden op dezelfde wijze gemonteerd. Hou steeds een onderlinge afstand van 5 mm aan.

Onze Houthandel kan uw hardhouten schutting , tuinhout , vlonder , palen , terras , blokhut , beschoeiing , pergola , tuinschermen , poorten en damwand laten plaatsen in:
Volendam , Purmerend  Beemster  Alkmaar  Edam  Waterland Zeevang Amsterdam  Zaandam  Oosthuizen Almere Aalsmeer Assendelft Heemskerk  Heerhugowaard  Beverwijk  Lelystad  Saendelft Zaandijk Avenhorn Hoorn Landsmeer Purmerland Den Ilp Ilpendam De Goorn Ursem en in heel noord holland